Skip to main content

Hipnoza je stanje svesti u koje ulazimo više puta dnevno. Naučna istraživanja pokazuju da na svakih 40 min. sponatno ulazimo u hipnotičko stanje barem na 5 min. To stanje svesti je onaj momenat kada se, “zamislimo”, kada se toliko koncentrišemo na neku aktivnost, ideju, misao da okolina prestaje da postoji. To je momenat kada se disanje usporava, tonus mišića opada, srce počne da kuca malo sporije a pogled postaje staklast, difuzan i nestaje u daljini. Svaki put kada sanjarimo o nečem lepom, mi smo u hipnotičkom stanju.

Najčešća definicija hipnoze je „otvorenost za sugestije“. Da bi jedna osoba postala otvorena za sugestije, odnosno da je u hipnozi, moraju biti zadovoljeni sledeći kriterijumi:

  1. namera ili motiv subjekta da učestvuje u hipnozi,
  2. fokusiranje i koncentracija na ono što se sugeriše,
  3. zamišljanje i kreiranje mentalnih predstava,
  4. saglasnost osobe da učestvuje u hipnozi.

Hipnoterapija je kombinacija hipnoze i terapije. Koristi se za odvikavanje od pušenja, menjanje štetnih navika, smanjenje telesne težine, redukcije i upravljanja stresom, za lečenje depresije, anksioznosti, podsticanje motivacije itd.

Kako izgleda seansa?

Posle razgovora i upoznavanja, prigušuje se svetlo, pušta se relaksirajuća muzika, i terapeut počinje da daje uputstva: „Zatvori oči… Opusti kapke… Proširi tu relaksaciju na svoje čelo… Oseti vrh svoje glave… Opusti vrh svoje glave…“ Klijentu se sve vreme daju mali „zadaci“, ali se tehnika, koju terapeut uglavnom bira prema svom senzibilitetu, pomalo prilagođava svakom klijentu. Za ostavljanje cigareta, na primer, potrebno je između jedne i četiri seanse.